Menu Luk

Dyrkning af chili

Så står den på forspiring af chili!

Sorterne er i år:

“Rød Habanero” – meget stærk rød chili

“Dorset Naga Black” – en ekstrem stærk chili der kan nå over en million på scoville scalaen.

“De Cayenne” – en stærk og lang chili

“Scotch Bonnet Jamaican Red” – en af verdens stærkeste chilier

Chili skal helst forspirres feb-marts, for at få mest mulig ud af sæsonen.

Men jeg såede mine chilier 9 maj sidste år, og jeg fik fint udbytte alligevel, men en meget kort sæson.

Forspiringen foregik således at jeg nøjedes med at så én af hver sort. Da jeg overdriver alt der har med have at gøre, har jeg nemlig allerede sået 2 andre chilisorter, som jeg såede en hel del kerner af af hver. Jeg tog nemlig frø fra 2 andre sorter jeg dyrkede sidste år.

Hvis nogen af kernerne ikke spirrer så er det bare ikke ment to be.

Forspiring af chili:

Forspiringen foregik således at jeg fyldte 4 mindre potter med jord fra en ganske alm plantesæk, gjorde jorden fugtig med lidt vand. Derefter lagde jeg én kerne af hver sort i hver potte, dækkede med jord som jeg klemte forsigtigt, så kernen får jordkontakt. Så sprayede jeg jorden med en forstøver og satte potterne i vindueskarmen.

Pasning af chili inden udplantning:

Når chili er spiret skal de stå køligt (15-18 grader) og have meget lys. Hvis de står for varmt eller har for lidt lys til rådighed, så kan planten blive ranglet.

Hvis planten bliver for ranglet under væksten, kan du ompotte den og sætte den dybere i næste potte.

De første 10-20 blomster knubber skal nippes af. Det gøres for at få en stærkere og større plante der vil producere flere frugter. De første 5 chilifrugter skal hurtigt høstes, for hvis de hænger for længe på planten, tror planten at den er færdig med at lave børn. 🌱

Hvornår:

Chili skal ikke plantes ud i drivhus før temperaturen ikke kommer under 10-12 grader, hvis de har det for koldt går væksten i stå, og kan være svære at få liv i igen. (som regel hedder det slut maj/juni) temperaturen vil altid være højere i dit drivhus, så du kan plante ud i drivhus noget før du kan udplante chili på friland. Ja chili kan vokse på friland. De skal en vokseplads med læ og fuld sol. Som regel skal de have noget støtte i form af en pind, hegn eller andet. 🌱

Gødning og vanding:

Chili vil gerne have meget næring. Så de skal gødes ret ofte. Jeg vil sige minimum 1 gang i ugen.

Planterne kan godt lide at tørre lidt ud mellem vandingerne, så hellere vande meget 1-2 gange i ugen end at gå og sjatvande dagligt. Men hold øje med planterne, hvis blade begynder at virke slappe så tørster de, eller er ved at drukne. De er nemme at redde hvis man bare holder lidt øje med dem.

Skadedyr:

Bladlus elsker chili, så et godt tip hvis du skal have chili i drivhuset er at du har dem i krukker (min. 9 liters krukker) da du så kan bære krukkerne udenfor og spule bladlus og deres æg af med vand. Bladlus kan ødelægge rigtig mange planter på meget kort tid, hvis ikke man holder dem nede. 🌱

Dag 20:

Både Habanero og Jamaican Red er nu spirede og oprejste.

Desværre overlevede De Cayenne ikke, den kom op med frøet på hovedet. Normalt kan man hjælpe frøet af, men det var umuligt i dette tilfælde, og den lille spire visnede ned. – Dorset Naga er stadig ikke spiret.🌱

Da jeg efterhånden tænker at Dorset Naga Black ikke kommer frem, har jeg nu sået et nyt frø i dag, over en måned efter første forsøg. Jeg har alt for mange chiliplanter, men jeg synes alligevel at Dorset skal være med i år. Jeg har lovet venner at der skal være chili-smagning hos mig i år, så en chili på over en million på scoville scalaen må være et musthave. Desuden kan jeg godt lide at den udseendsmæssigt skiller sig ud med sin dybe lilla/brunlige farve. Så håber at dette frø vil lege med 🤩

15 dage efter ville Dorset Naga Black gerne være med! Juhuuu!

Så har jeg 5 forskellige chili i år. Det må da være et anstændigt antal til en chili smagning 🌱

Dag 100:

I dag blev de alle udplantet, sammen med lidt koriander, for at forebygge spindemider.

Sygdomme og skadedyr:

Spindemider:

Er frygtelige små væsner som kan angribe de fleste planter i drivhuset… Min erfaring med at undgå og slippe af med dem, er desværre begrænset. Det er ikke lykkedes mig at slippe af med dem endnu.

I år prøver jeg både tagetes, Koriander og basilikum forebyggende. Indtil videre er agurkerne sluppet for bæsterne. Men mine chiliplanter er mildt angrebet. Jeg prøver at overbruse planterne med vandslangen så ofte som muligt. Det skyller miderne væk, desuden bryder de sig ikke om fugt. Overbrusning bliver mit primære våben i år. Sidste år prøvede jeg både Koriander, Rejnfan, skummetmælk og insektsæbe UDEN virkning.

Spindemider er dog svære at forebygge da de er luftbårne væsner. De kan gå i de fleste planter, men hos mig gider de kun peberfrugt, chili og agurker.

Jeg har også prøvet at tage frø fra chili og peberfrugt købt i butik, og fået fine planter ud af det 🌱 læs mere her:

Dyrkning af chili og peberfrugt med egne frø


🌱Alle mine indlæg omkring såning og forspiring, vil jævnligt blive opdateret hele vejen igennem plantens vækst, med tips og tricks, billeder og forklaring af hele processen fra frø til plante til høst. Så du kan følge processen her i dette indlæg. 🌱

Opdateres…