Menu Luk

Dyrkning af løg fra frø

Nå…

Der skete det at jeg var i Lidl.

De havde fundet frøene frem igen, og selvom jeg havde lovet mig selv, at jeg ikke skulle købe flere frø, så endte jeg alligevel med nye frøposer. En sjov pattypan squash, en agurk og en pose løgfrø.

Det der i det, er at jeg faktisk sidste år da jeg høstede mine løg, tænkte at dét gad jeg ikke igen. Sidste år brugte jeg sætteløg, og af en eller anden grund syntes jeg sætteløg er mega åndssvagt… Du køber en pose små løg og lægger dem i jorden og venter på at de bliver normal størrelse. Jeg ved ikke, synes bare det er et fjollet koncept. Desuden er sætteløg mega dyre. Så hvis du regner prisen for sætteløg, plads du bruger i køkkenhaven og tiden du bruger på at sætte dem, høste dem og ikke mindst tørre dem, så synes jeg dælme ikke det er noget jeg gider igen, medmindre jeg tilfældigvis kom omkring nogle særdeles billige sætteløg.

Derfor overvejede jeg sidste år at dyrke dem fra frø i stedet. Jeg gav 1.95kr. for en pose løgfrø i Lidl, og en pose sætteløg kan snild koste 25kr. Der er til i hvert fald, 6 gange så mange løg i frøposen også.Men jeg havde læst mig frem til at dyrke løg fra frø, var noget bøvl og noget pillearbejde. De skal forspires indenfor, og så skal spirerne på et tidspunkt plantes ud i køkkenhaven. Ergo havde jeg tænkt at det magter jeg ikke at makke med. Jeg skal prøve så meget nyt i år, og har ikke mere plads at gøre med, så jeg havde totalt droppet tanken om løg i haven i år.

Men så kunne jeg sgu alligevel ikke lade være med at købe den pose løgfrø i Lidl. Dagen efter så jeg tilfældigvis nogen i en havegruppe tale om at dyrke løg fra frø. Så jeg stillede 117 spørgsmål til processen, og blev klogere. Så nu skal jeg simpelthen dyrke løg fra frø.

Jeg ved ikke hvorfor, men jeg har ikke særlig high hopes til det her. Men denne blog skal også være autentisk, så synes at det er meget fedt at kunne tage jer med på en kigger om det går godt eller ej. Uanset hvad bliver vi da klogere!

Det drejer sig om et alm. spiseløg, af sorten Stuttgarter Riesen.

Forspiring af løg fra frø:

Det foregik således, at jeg tog 5 større bakker og potter og fyldte op med jord fra en ganske almindelig plantesæk. Derefter gjorde jeg jorden fugtig med vand og hældte frøene ret tæt ud på jorden, dækkede til med jord, klemte jorden lidt henover frøene, så de får jordkontakt.Så sprayede jeg jorden med lidt vand med en forstøver og nu står de i vindueskarmen. Der skulle gå en 10-20dage før de spirrer, og de skal plantes ud engang i april.

Ja, jeg såede sgu hele posen, så er der plads til, at det går lidt galt under spiring og udplantning. 🌱

Dag 4:

begynder frøene så småt at titte frem.

Dag 7:

Dag 14:

Nu er næsten alle oprejste

Dag 35:

Herefter har jeg klippet de grønne spirer lidt ned. Her d. 13 april, har jeg stadig ikke plantet dem ud, men jeg gør det nok snarest.

Dag 75: (d. 1 Maj)

I dag har jeg plantet de bittesmå løgspirer ud. Jeg gik og ventede på at de skulle blive lidt større, men det havde de åbenbart ikke lyst til. Så i dag blev de priklet ud i jorden. Det ser ret fesent ud må jeg erkende. Men nu må vi se hvordan de arter sig.

Jeg startede med pillearbejdet. At skille de små spirer fra hinanden. Det tog en evighed. Derefter blev de sat i jorden, lidt dybere end de stod i deres potte.

Jeg har Ca. 8-9 cm mellem hvert løg, Ca. 12-13 cm. imellem rækkerne.

Jeg satte dem ret tæt i smalle rækker, da jeg ikke havde så meget plads at gøre med. Men jeg vil foreslå at man bruger mere plads end jeg har gjort i dag.

🌱Alle mine indlæg omkring såning og forspiring, vil jævnligt blive opdateret hele vejen igennem plantens vækst, med tips og tricks, billeder og forklaring af hele processen fra frø til plante til høst. Så du kan følge processen her i dette indlæg. 🌱

Opdateres…