I bloggerverden står der oftest en hulens masse “ligegyldigt” i toppen af indlægget, så man skal scrolle i 100 år, for at finde den opskrift man er ude efter. Det gider jeg personligt ikke selv.
Derfor vil jeg skåne jer læsere for dette!
På denne blog vil opskriften altid stå først, og derefter følger der evt. lidt “ligegyldigheder” om retten.
Brændte mandler:
Tid: Ca 15-20 min.
Du skal bruge:
300 gr. Mandler
400gr. Flormelis
1 teskefuld vanille sukker
1 dl vand
1 stykke bagepapir
Fremgangsmåde:
Start med at lægge et stykke bagepapir klar på køkkenbordet.
Vand, Flormelis og Mandler kommes i en stor gryde og røres sammen.
Du skruer helt op for varmen på kogepladen og rører jævnligt i gryden.
Snart begynder massen at blive tykkere og tykkere. – Så er det tid til at putte Vanillesukker i og røre det med.
Nu går det stærkt, massen tykner hurtigt, til sidst krystalliserer sukkeret og bliver hårdt.
Nu skal du være virkelig obs på din gryde og konstant røre rundt, skru lidt ned for varmen.
Nu hvor alt sukkeret er stivnet, er der højst sandsynligt en del sukker, der ikke hænger fast på mandlerne, og det er det vi skal have fanget nu. – Så nu skal du lade lidt af sukkeret smelte igen uder omrøring, så så meget sukker som muligt, kommer til at sidde fast på mandlerne.
Det lyder lidt svært, men det er det ikke, lidt efter lidt, vil det løse sukker smelte, alt imens du vender mandlerne godt rundt i det smeltede sukker.
Når du vurderer at næsten alt sukkeret sidder fast på mandlerne, så tager du gryden af varmen og hurtigt hælder det ud på bagepapiret.
Service meddelelse:
RØR IKKE VED MANDLERNE!
– Smeltet sukker er meget varmt og kan svitse sig fast på din finger og det gør AV! – Hvis uheldet skulle være ude, så er en Aloe Vera plante, guld værd til at duppe på det ramte område, skær et stykke af planten og dup væsken på.
Med et par gafler, sørger du nu for at fordele mandlerne på papiret, så de ikke kommer til at hænge for meget sammen.
Nu skal de bare køle af og så er de klar til at snacke!
De kommes i en lufttæt beholder, og der kan de holde sig i hvert fald 1 måneds tid, måske mere.
Velbekomme!
Så er vi klar til “ligegyldighederne”.
Det er ikke tilfældigt at Brændte Mandler, er den første opskrift jeg lægger ud. – De er nemlig altid et hit hvor end de befinder sig. Jeg har ofte haft en kæmpe portion med på arbejde og nogle gange var de væk efter et par timer. Jeg har endda flere gange, oplevet at kollegaer har gemt beholderen med mandler for hinanden!
Disse mandler kan ikke sammenlignes med dem du får fra en mand med hans store gryde nede i gågaden eller til marked. De er brune og har et hårdt lag af karameliseret sukker rundt om mandlen.
– Disse mandler er hvide og fine, og har ikke nær så hård en skal og lige så kraftig en smag.
Jeg lærte at lave brændte mandler af min kære svigermor. Jeg har dog boppet opskriften op, med en del ekstra sukker og også tilføjet vanille sukker.
Det er en opskrift, som du ikke skal servere for en veninde på slankekur, for tro mig, det falder ikke i god jord.
– Hun vil af ren høflighed tage en mandel, tygge den, derefter stirre tomt ud i luften og sige “Fuck!”. For nu sidder hun i saksen og kan ikke stoppe med at æde mandler. Jeg er kommet i Bad Standing et par gange af den årsag!
Disse mandler har jeg med succes, taget med til alverdens sociale arrangementer. Fødselsdage, fester, arbejdspladser, som gave osv osv. De er altid et hit, så hvis du trænger til et selvtillidboost, er det her en god måde at indkassere ros og imponerende blikke. Trust me!
Jeg vil runde sniksnakken af med at slå fast med syvtommersøm, at Brændte Mandler ikke kun er lovligt om vinteren og til jul.
Næh nej! Hos os er de absolut tilladt året rundt… Og jeg vil sige at jeg aldrig har fået klager over at servere disse, en varm sommerdag på verandaen…
God fornøjelse!