Peberfrugt er en lækker sag!
Planten er ret nem at have med at gøre og der er mange sjove sorter i alle størrelser og farver. 🌱
Du kan vælge imellem mange forskellige sorter i butikker og i netbutikker. Du kan sågar også have held af at tage frø fra en peberfrugt fra din dagligvarebutik, og så dem. Dog skal frugten være moden, så du kan ikke bruge frø fra grønne peberfrugter. 🌱
Metoden kan også bruges med chili og tomater fra supermarkedet. Se hvordan her:
Og her:
Forspiring af peberfrugt:
Forspiring af chili og peberfrugt skal helst foregå i januar-marts, for at få mest muligt ud af dine planter. Jo tidligere du sår, jo længere bliver sæsonen.
De kan plantes ud i drivhus i maj – juni, hvis gennemsnitstemperaturen er over 10 grader.
Forspiringen foregik i år på ganske primitiv vis.
Jeg fyldte jord i 2 tomme vindruebakker, fugtede jorden med vand. Derefter hældte jeg frøene på jorden, dækkede dem til med lidt jord og sprayede derefter jorden med en forstøver. Nu står de fint i min vindueskarm.
Dag 10:
Etilo peber begynder at spire. 🌱
Dag 15:
Etilo peber er nu fuldt oprejste
Dag 27:
Alle Etilo peber er spiret. 🌱
Dag 34:
I dag blev Etilo peber omplantet, de var blevet lidt ranglede. Men peberfrugt må gerne sættes dybt i den nye potte, så det gjorde jeg selvfølgelig.
Dag 67 Etilo peber:
Som det kan ses vokser de lystigt. Men det har fået meget krøllede blade. Jeg har fundet en masse om det på nettet, men kan ikke få noget af det til at give mening. Så jeg satser på at det retter sig ud når de bliver plantet ud engang.
Dag 98:
I dag blev Estilo Peber udplantet i deres blivende potter (9 liters). De står i udestuen indtil det er varmt nok til at de kan stå udenfor.
Jeg har valgt at alle peber, chili og aubergineplanter skal stå udenfor i år. De bliver altid angrebet af bladlus, og hvis de står udenfor kan de altid blive spulet af vandslangen ved bladlus eller spindemide angreb. Sidste år blev de voldsomt angrebet af spindemider også. Så i år har jeg forspiret en masse koriander til at stå rundt omkring. I krukkerne under peber, chili og aubergine sår jeg også koriander. Koriander skulle nemlig kunne holde utøj væk. Så det skal prøves i år.
Kimmie-tip:
Man skal altid så lidt ekstra af hver ting, hvis man vil være sikker på at have nok. Nogle gange går der simpelthen noget uforudset galt i processen. Nogle frø spirer ikke, man har vandet for meget eller for lidt, katten vælter det hele på gulvet osv. Andre gange er spire procenten vældig høj, og du får masser af planter, men de er rigtig nemme at afsætte 🌱
Jeg har erfaret at spireprocenten på peber og chilifrø er meget svingende. Så derfor vil jeg altid foreslå at så lidt ekstra. 🌱
Dag 200: (30 september)
Etilo er nu stor og stærk, og de kunne sagtens plukkes nu. Jeg prøver dog om de ikke kan modne lidt mere, så de bliver røde 🌱
Alle de chili, peber og aubergine, jeg har i krukker, vil jeg tage indenfor om ikke så længe. Så kan de vokse videre indendørs, så længe de gider.
Dag 220: HØST! 🌱
Pasning af peberfrugt inden udplantning:
Når de er spiret skal de stå køligt (15-18 grader) og have meget lys. Hvis de står for varmt eller har for lidt lys til rådighed, så kan planten blive ranglet.
Hvis planten bliver for ranglet under væksten, kan du ompotte den og sætte den dybere i næste potte.
De første 10-20 blomster knubber skal nippes af. Det gøres for at få en stærkere og større plante der vil producere flere frugter. 🌱
Begynd gerne at gøde dem inden du planter ud. 🌱
Hvornår:
Peberfrugt skal ikke plantes ud i drivhus før temperaturen ikke kommer under 10-12 grader, hvis de har det for koldt går væksten i stå, og kan være svære at få liv i igen. (som regel hedder det slut maj/juni) temperaturen vil altid være højere i dit drivhus, så du kan plante ud i drivhus noget før du kan udplante peberfrugt på friland.
– Ja peberfrugt kan vokse på friland. De skal en vokseplads med læ og fuld sol. Som regel skal de have noget støtte i form af en pind, hegn eller andet. 🌱
Gødning og vanding:
De vil gerne have meget næring. Så de skal gødes ret ofte. Jeg vil sige minimum 1 gang i ugen også imens de stadig står indendørs i deres potter.
Planterne kan godt lide at tørre lidt ud mellem vandingerne, så hellere vande meget 1-2 gange i ugen end at gå og sjatvande dagligt. Men hold øje med planterne, hvis blade begynder at virke slappe så tørster de, eller er ved at drukne. De er nemme at redde hvis man bare holder lidt øje med dem.
Skadedyr:
Bladlus elsker peberfrugtplanter, så et godt tip hvis du skal have peber i drivhuset er at du har dem i krukker (min. 9 liters krukker) da du så kan bære krukkerne udenfor og spule bladlus og deres æg af med vand. Bladlus kan ødelægge rigtig mange planter på meget kort tid, hvis ikke man holder dem nede.
Spindemider:
Er frygtelige små væsner… Min erfaring med stoppe angreb og forebyggelse af miderne, er desværre begrænset. Det er ikke lykkedes mig at slippe af med dem endnu.
Men daglige overbrusninger med vandslangen holder angrebet nede.
Spindemider er dog svære at forebygge da de er luftbårne væsner. De kan gå i de fleste planter, men hos mig gider de kun peberfrugt, chili og agurker.
🌱 Håber du har fået svar på det du ønskede. Ellers smid en kommentar i kommentarfeltet, så svarer jeg så hurtigt som muligt. 🌱