Menu Luk

Dyrkning af peberfrugt

Så er det tid til såning af peberfrugt.

I år prøver jeg intet mindre end 4 forskellige slags.

Sagen er den at jeg i et andet indlæg, tester frø taget fra en peberfrugt jeg dyrkede sidste år:

Dyrkning af chili og peberfrugt – Test

Jeg prøver også kræfter med nogle sjove små peberfrugter jeg købte i Lidl, så dem har jeg taget kerner fra som jeg også har lagt i jord.

MEN dette indlæg skal handle om 2 sorter, fra frøposer købt i Bilka og Lidl.

Det er sorterne:

Sød peber: Estilo F1

Sød peber: California Wonder

Forspiring af peberfrugt:

Forspiring af chili og peberfrugt skal helst foregå i februar-april, for at få mest muligt ud af dine planter. Jo tidligere du sår, jo længere bliver sæsonen.

De kan plantes ud i drivhus maj, hvis gennemsnitstemperaturen er over 10 grader.

Forspiringen foregik i år på ganske primitiv vis.

Jeg fyldte jord i 2 tomme vindruebakker, fugtede jorden med vand. Derefter hældte jeg frøene på jorden, dækkede dem til med lidt jord og sprayede derefter jorden med en forstøver. Nu står de fint i min vindueskarm.

Pasning af peberfrugt inden udplantning:

Når de er spiret skal de stå køligt (15-18 grader) og have meget lys. Hvis de står for varmt eller har for lidt lys til rådighed, så kan planten blive ranglet.

Hvis planten bliver for ranglet under væksten, kan du ompotte den og sætte den dybere i næste potte.

De første 10-20 blomster knubber skal nippes af. Det gøres for at få en stærkere og større plante der vil producere flere frugter. De første 5 frugter skal hurtigt høstes, for hvis de hænger for længe på planten, tror planten at den er færdig med at lave børn. 🌱

Hvornår:

Peberfrugt skal ikke plantes ud i drivhus før temperaturen ikke kommer under 10-12 grader, hvis de har det for koldt går væksten i stå, og kan være svære at få liv i igen. (som regel hedder det slut maj/juni) temperaturen vil altid være højere i dit drivhus, så du kan plante ud i drivhus noget før du kan udplante peberfrugt på friland.

– Ja peberfrugt kan vokse på friland. De skal en vokseplads med læ og fuld sol. Som regel skal de have noget støtte i form af en pind, hegn eller andet. 🌱

Gødning og vanding:

De vil gerne have meget næring. Så de skal gødes ret ofte. Jeg vil sige minimum 1 gang i ugen.

Planterne kan godt lide at tørre lidt ud mellem vandingerne, så hellere vande meget 1-2 gange i ugen end at gå og sjatvande dagligt. Men hold øje med planterne, hvis blade begynder at virke slappe så tørster de, eller er ved at drukne. De er nemme at redde hvis man bare holder lidt øje med dem.

Skadedyr:

Bladlus elsker peberfrugtplanter, så et godt tip hvis du skal have peber i drivhuset er at du har dem i krukker (min. 9 liters krukker) da du så kan bære krukkerne udenfor og spule bladlus og deres æg af med vand. Bladlus kan ødelægge rigtig mange planter på meget kort tid, hvis ikke man holder dem nede. 🌱

Dag 10:

Etilo peber begynder at spire. 🌱

Dag 15:

Etilo peber er nu fuldt oprejste

California Wonder er stadig ikke begyndt at spire.

Dag 27:Alle Etilo peber er spirret, og alle mini peber er også spiret.

California wonder og frøene taget fra en peber sidste år er stadig ikke spiret. 🌱 De burde være spiret nu hvis de var spiredygtige. De får lov til at stå lidt længere, men tror ikke de kommer. Heldigvis har jeg 30-40 mini peber og 5 Etilo peber, så jeg kommer vist ikke til at mangle.

Dag 34:

I dag blev Etilo peber omplantet, de var blevet lidt ranglede. Men peberfrugt må gerne sættes dybt i den nye potte, så det gjorde jeg selvfølgelig.

Dag 67 Etilo peber:

Som det kan ses vokser de lystigt. Men det har fået meget krøllede blade. Jeg har fundet en masse om det på nettet, men kan ikke få noget af det til at give mening. Så jeg satser på at det retter sig ud når de bliver plantet ud engang.

Dag 98:

I dag blev Estilo Peber udplantet i deres blivende potter (9 liters). De står i udestuen indtil det er varmt nok til at de kan stå udenfor.

Jeg har valgt at alle peber, chili og aubergineplanter skal stå udenfor i år. De bliver altid angrebet af bladlus, og hvis de står udenfor kan de altid blive spulet af vandslangen ved bladlus eller spindemide angreb. Sidste år blev de voldsomt angrebet af spindemider også. Så i år har jeg forspiret en masse koriander til at stå rundt omkring. I krukkerne under peber, chili og aubergine sår jeg også koriander. Koriander skulle nemlig kunne holde utøj væk. Så det skal prøves i år.

California Wonder er hermed opgivet. Vi må se om de vil spire næste år.

Hvorfor spirede mine 8 California wonder fra Lidl ikke?

Måske er frøene ikke i så god kvalitet.

Måske skulle jeg have puttet frøene en tur i fryseren først. Det skulle fortælle dem at det er vinter og derfor spirer de når de kommer ud fra fryseren. Det kan jeg prøve næste år.

Jeg kunne godt så nogle nye. Men jeg har peberfrugtplanter nok. Jeg har 2 forskellige slags. Etilo og Mini peberfrugter. Jeg har så mange at jeg deler ud af dem til alle på min vej, da jeg synes det ville være ærgeligt at de skulle gå til spilde. Har vel omkring 55 stk, det er lige i overkanten (ironi kan forekomme) 🌱Men ja sådan er det når man er selvdyrker. Man skal altid så lidt ekstra af hver ting, hvis man vil være sikker på at have nok. Nogle gange går der simpelthen noget uforudset galt i processen. Nogle frø spirer ikke, man har vandet for meget eller for lidt, katten vælter det hele på gulvet osv. Andre gange er spire procenten vældig høj, og du får for mange. Det er en del af charmen, så det skal du være forberedt på som selvdyrker.

Jeg havde ikke synderlig succes med peberfrugter sidste år, så i år tager jeg revanche! Sidste år såede jeg ikke peber fra frø, men købte 2 søde planter i en butik, som var klar til at sætte i jorden.

De gad ikke rigtig vokse, gav meget få pebre og blev hurtigt angrebet af ALT. Vi havde både besøg af laver og bladlus og til sidst blev de fortæret af spindemider.

Så i år går jeg amok, og sår selv planterne fra frø.

Det er både sjovere og billigere at købe frø og selv så. 🌱 Så det er jeg ret sikker på at jeg vil fortsætte med til evig tid.

Dag 200: (30 september)

Etilo er nu stor og stærk, og de kunne sagtens plukkes nu. Jeg prøver dog om de ikke kan modne lidt mere så de bliver røde 🌱

Alle de chili, peber og aubergine, jeg har i krukker, vil jeg tage indenfor om ikke så længe. Så kan de vokse videre indendørs, så længe de gider.

Dag 220:


Sygdomme og skadedyr:

Spindemider:

Er frygtelige små væsner… Min erfaring med stoppe angreb og forebyggelse af miderne, er desværre begrænset. Det er ikke lykkedes mig at slippe af med dem endnu.

I år prøver jeg både tagetes, Koriander og basilikum forebyggende. Indtil videre er agurkerne sluppet for bæsterne. Men mine chiliplanter er mildt angrebet. Jeg prøver at overbruse planterne med vandslangen så ofte som muligt. Det skyller miderne væk, desuden bryder de sig ikke om fugt. Overbrusning bliver mit primære våben i år. Sidste år prøvede jeg både Koriander, Rejnfan, skummetmælk og insektsæbe UDEN virkning.

Spindemider er dog svære at forebygge da de er luftbårne væsner. De kan gå i de fleste planter, men hos mig gider de kun peberfrugt, chili og agurker.

🌱Alle mine indlæg omkring såning og forspiring, vil jævnligt blive opdateret hele vejen igennem plantens vækst, med tips og tricks, billeder og forklaring af hele processen fra frø til plante til høst. Så du kan følge processen her i dette indlæg. 🌱

Opdateres…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *