Menu Luk

Dyrkning af tomater

Så blev det tid til at så de tidlige tomatsorter!

Kirsebærtomat: “Gardeners delight”

Stribet tomat: “Tigerrella”

Jeg såede dem igår, og jeg er spændt som en fjeder, da det er sorter jeg ikke har prøvet før.

Forspiring af tomater:

Tomater forspires Februar-april alt efter sorten.

Jo tidligere du kommer igang jo længere bliver sæsonen. 🌱

I år foregik forspirringen nemt og uden fine fornemmelser.

Jeg fyldte en tom vindruebakke af plast op med jord fra en ganske alm. plantesæk.

Jeg gjorde jorden fugtig med lidt vand. Dryssede tomatfrøene ud på jorden med lidt afstand til hinanden, dækkede dem til med jord, trykkede jorden lidt flad, så frøene får jordkontakt fra både top og bund.

Så sprayede jeg vand på med en forstøver, og nu står de i min vindueskarm.

Dag 6:

De første tomatspirrer titter frem.

Dag 10:

Alle tomatfrø er spirede og oprejste.

Dag 18:

Nu bliver alle tomaterne omplantet til hver deres potte. De er blevet ranglede, sandsynligvis fordi de har haft det lidt for varmt. Men man må gerne sætte dem dybt, så kun bladene titter op af jorden.

Jeg regner med at de kan blive i disse potter indtil de kan plantes ud drivhuset. Men det bestemmer vejret. Nu har jeg stillet dem et sted med masser af sol, i et rum med 15-17 grader. Nu skal de bare have fugtig jord hele tiden, og ellers passer de sig selv til de kan plantes ud.

17 marts:

I dag har jeg sået tomatsorten Money maker. 🌱

Det er en klassiker indenfor tomat dyrkning, så den skal prøves i år.

Grunden til at jeg har ventet med at så denne tomatsorter indtil nu, er fordi de ikke skal i drivhus, men på friland. Der går bare lidt længere tid før man trygt kan sætte sine planter på friland i forhold til vejret.

Money maker blev sået på nøjagtig samme vis som de andre.

Dag 39 (Tigerrella og Gardeners Delight) :

Dag 16 (Money maker)

Dag 53 (Tigerrella og Gardeners Delight)

De er ved at blive store og der går i hvert fald en måned før de kan plantes ud. (det er i dag 5 april). Jeg bliver nødt til snarest at plante dem om og sætte dem dybt. Man må nippe de første 4 grene/blade af og sætte dem dybt dertil. 🌱

Dag 55:

Nu bliver Tigerrella og Gardeners Delight ompottet. De første 4 blade/grene bliver nippet af, og så bliver de sat dybt i potten.

Dag 22: (Money maker)

De fik i dag hver deres potte 🍅 i øvrigt fuldstændig samme metode som de andre tomater 🌱

23 April :

I dag har jeg været SÅ heldig. Jeg har byttet tomatplanter med en sød dame her i byen. Så nu har jeg yderligere 4 tomatsorter!

Ukranian Purple

Red Brandywine

Brandywine Cherry

Green Zebra

Det bliver så spændende, med flere farver og sorter. Desuden fik jeg byttet mig til læggekartofler, flerårig kål planter og squash frø. Så jeg er ret så begejstret!

Dag 96: (18 maj)

I dag blev Gardeners delight og Tigerrella udplantet. 🌱

De kunne simpelthen ikke stå indenfor mere. De begyndte at blive skravlede. Selvom de melder ned mod 7 grader om natten her om et par dage, så tog jeg chancen og plantede dem ud. De står i min udestue , der deler væg og vinduer med min stue, så jeg tør godt. Lige nu er der 8 grader udenfor og overskyet, dog er der 21 grader i udestuen.

Udplantning:

Tomater kan udplantes i drivhus eller ude i haven i maj, når den gennemsnitlige temperatur udenfor er over 10gr. (hvilket jeg jo så ikke selv har overholdt denne gang) planterne dør ved frost, og temperaturer under 5 grader kan stoppe/sløve væksten.

Jeg nippede de nederste blade af og satte dem så dybt som muligt i kapilærkasserne. De ser mega fesne ud efter udplantning. Men de skal nok blive store og flotte og de har allerede fået blomster. 🌱

Jeg fyldte kapilærkasserne op med vand efter udplantning, og gennemvandede også ovenfra. De behøver ikke gødning før næste gang kapilærkasserne skal fyldes op (sandsynligvis om 2-3 uger) for der er nemlig nok næring i plantesække til de første uger. 🌱

Jeg har udplantet basilikum imellem planterne, og også sået basilikum frø omkring dem.

Dag 112: (Tigerrella og Gardeners Delight)

De trives så glimrende! 🌱

Et godt bevis på, at selvom tomatplanter bliver ranglede, så kan de stadig blive store og flotte efter udplantning.

Dag 155:

Tomaterne Gardeners delight og Tigerrella er nu 2-3 meter høje og laver masser af frugter.

Dag 159:

Den første røde tomat høstes!

(gardeners delight)

Dag 231: (30 september)

Jeg har indtil videre høstet 12 kg tomater og planterne er langt fra færdige med at lave frugter.

Når frosten kommer så plukker jeg alle de grønne tomater, ligger dem i ét lag i kasser på mit bryggersbord. Så kan de ligge der og modne og så har jeg på den måde friske tomater helt indtil februar 🌱

Et godt tip er at ligge røde tomater imellem de grønne. De røde tomater udsender et stof som fremmer modningen af de grønne 🌱

Når jeg har for mange små tomater så tørrer jeg dem i ovnen og laver egne “sol”tørrede tomater. Så bruger jeg dem til f.eks pesto. Du kan se hvordan her:

Vegansk Tomatpesto

🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱

– Nu tænker du måske om det ikke er noget nemmere at købe planten færdig ved en planteskole. Og jo det er det, men Jeg har bedst erfaringer ved at så alle mine afgrøder fra frø. Det tager mere tid, men det er også MEGET sjovere og billigere.

Du kan købe én tomatplante til 15-25 kr. på en planteskole, eller du kan tage i Lidl og købe frø af samme sort, 80 frø til 2-4kr. 1 frø bliver til 1 kæmpe stor tomatplante. Det er tal der taler for sig selv.

Du kan også tage en skive af din ynglingstomat og smide den i noget jord i feb-april. Og få 30 planter ud af det. Det har jeg også skrevet et indlæg om:

Masser af chili og tomater – nemt, sjovt og billigt !

Desuden elsker jeg at overvære hele processen fra frø til plante til høst 🌱

Jeg vil love dig én ting. Det er super nemt at dyrke tomater. Det er i det hele taget super nemt at dyrke de fleste grøntsager, hvis man altså har LYSTEN til at sætte sig ind i den enkelte grøntsags behov og føre det ud i livet.

Herinde på bloggen vil der komme komplette guides til dyrkning af forskellige grønne ting henover forår og sommer.

Blandt andet : chili, peberfrugt, aubergine, bladselleri, vinter squash og græskar, sommer squash, majs, agurker, urter og den ældgamle indianermetode “De 3 søstre” bliver også afprøvet herhjemme i år.

De 3 søstre: omhandler dyrkning af majs, bønner og squash/græskar/agurk i en treenighed. Det sparer både plads og afgrøderne har hver deres vigtige funktion. Majs giver støtte til bønnestagerne, bønner giver kvælstof til jorden, som alle afgrøderne elsker, og græskar giver bunddække, som holder ukrudt væk og holder på fugten.

🌱Alle mine indlæg omkring såning og forspiring, vil jævnligt blive opdateret hele vejen igennem plantens vækst, med tips og tricks, billeder og forklaring af hele processen fra frø til plante til høst. Så du kan følge processen her i dette indlæg. 🌱

Opdateres…