Menu Luk

Dyrkning af sommersquash og vintersquash

I dette indlæg kommer jeg til at gennemgå dyrkning af squash lige fra forspiring, til udplantning og høst🌱

Jeg redigerer indlægget løbende som processen skrider fremad med mine egne squash i år.

Det er mit 3. år som squashdyrker og jeg elsker dem!

Jeg har allerede skrevet et indlæg om dyrkning af squash, men her var det i sammenhæng med den indianske dyrkningsmetode “De 3 Søstre”. Her indgå squash og græskar i en treenighed med majs og bønner. 🌱

Du kan finde indlægget her:

De 3 søstre: dyrkning af majs, squash, græskar og bønner.

Forspiring af squash D. 3 maj :

Jeg fyldte nogle potter næsten helt op med jord, fugtede jorden lidt med vand, lagde et frø på jorden, og dækkede den derefter til med Ca 0,5-1 cm jord. Derefter fugtede jeg jorden yderligere med en forstøver.

Nu skal de stå i vindueskarmen, jorden skal være fugtig, men ikke våd. 🌱

Når de spirer bliver dette indlæg opdateret 🌱


Lidt om sommersquash og vintersquash:

Forskellen på vinter og sommersquash:

Sommersquash høstes løbende og spises friske. De har som regel busket vækst.

De kan ikke lagres og gemmes til efterår og vinter. De kan dog holde sig fint i køleskabet i 5-7 dage i en lukket plastikpose. Du kan skære dem i passende stykker eller rive dem og derefter fryse dem (du behøver ikke blanchere dem)

De fylder Ca. 1 meter i diameter. De har store grønne blade der udspringer fra midten af planten. Fra midten vokser frugterne også ud.

Vintersquash er meget lig græskar i både udseende og vækst. De har som regel rankende vækst, det vil sige at de i første omgang ligner sommersquashplanten, men efter de er blevet udplantet, begynder de at lave laaaange fangarme i alle retninger, som kan blive 3-4 meter lange, alt efter sorten. På disse fangarme sidder frugterne. Altså kan en enkelt plante fylde voldsomt i køkkenhaven.

Frugterne kan lagres, altså gemmes til efterår/vinter.

Man kan godt spise vintersquash friske som sommersquash, men de bliver absolut bedst når de lagres. Helt unge vintersquash er normalt ret lig sommersquash i smagen hvis de spises friske.

Udplantning og Pasning:

De skal ikke udplantes før der er 10 grader om natten, da de er kuldefølsomme. De er dog endnu mere følsom overfor blæst, så vent med at udplante til du kan se at vejret er mildt nogle dage frem. Giv altid en støttepind ved udplantning. 🌱

Når de udplantes, så sæt dem dybt til kimbladene.

Nogle nipper de første knubber af når de dukker op på planten, men det har jeg intet godt fået ud af, så det gør jeg ikke.

Næring og beskæring:

De er meget grådige, og vil have meget næring. Det betaler sig absolut at være flittig med gødningen.

Jeg plejer at overhælde bedet med kompost, og udplanter direkte i det. Jeg bruger også guldvand (ja det er fortyndet tis – 1 del tis, til 9 dele vand Ca.)

Sidste år høstede jeg 39 butternut squash fra 3 planter!

Når squash begynder at lave frugter, sidder der for enden af frugten en blomst. Den skal helst tages af, når blomsten “slipper let” når du hiver i den. – grunden til at det er en god idé at tage blomsten af, er at blomsten rådner efter bestøvning, den råd kan smitte frugten og så kan de ende med at hele frugten rådner væk.

Det er også en god idé, at ligge en flise, hø eller andet under frugterne, da de ellers kan få det for fugtigt på jorden og rådne. Jeg gjorde det dog ikke sidste år, og det gik helt fint.

Jeg beskærer ikke mine vintersquash. Men jeg beskærer mine sommersquash (dem med busket vækst). Når planten er voksen og er begyndt at lave squash, er det en god idé at fjerne de store blade, der ligger nede på jorden. Det giver bedre luftcirkulation, begrænser svamp og meldug OG øger frugtsætningen.

Høst og opbevaring af squash:

Sommersquash i alverdens farver og størrelser 🤩

Det er forskelligt hvor stor en høst du kan forvente dig.

Sommersquash høstes løbende og derfor giver de som regel en meget større høst.

Alt efter sorten og hvor god du er til at tilføje næring osv. kan du forvente 15-35 stk sommersquash pr. plante. 🌱

I forhold til vintersquash kan du forvente alt lige fra 2-10 stk pr. plante alt efter sort og hvor gavmild du er med næring. 🌱

Sommersquash høstes løbende og spises friske når de når den ønskede størrelse.

Dog holder de sig fint i en lukket pose i køleskabet i en 5-7 dage. 🌱

Vintersquash skal gerne ligge indtil frosten kommer, jo længere de kan blive i haven på en levende plante jo bedre. Der ligger de og lagres og tørres.

Lige inden frosten kommer høstes de og ligges i det varmeste rum i huset i 1-2 uger og tørres. Når stænglen er korkagtig (ala proppen på en flaske vin) så er den tørret nok til lagring og herefter kan de fleste græskar og vintersquash holde i flere måneder i et køligt rum. Nogle sorter holder bedre end andre.
Sidste år høstede jeg mine vintersquash d. 6 oktober, og de holdte sig super indtil februar. Derefter frossede jeg de resterende ned.

Jeg plejer at fryse dem ned i henholdsvis store og små stykker og i revet form, så er de lige til at tage op af fryseren og bruge i madlavningen.

De store stykker kan bruges til supper. De små stykker til gryderetter og de revede er fantastisk i boller, kage osv.


🌱Alle mine indlæg omkring såning og forspiring, vil jævnligt blive opdateret hele vejen igennem plantens vækst, med tips og tricks, billeder og forklaring af hele processen fra frø til plante til høst.🌱

Så du kan følge processen her i dette indlæg.

Opdateres…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *