Menu Luk

Dyrkning af sommersquash og vintersquash

I dette indlæg kommer jeg til at gennemgå dyrkning af squash lige fra forspiring, til udplantning og høst🌱

Jeg redigerer indlægget løbende som processen skrider fremad med mine egne squash i år.

Det er mit 3. år som squashdyrker og jeg elsker dem!

Jeg har allerede skrevet et indlæg om dyrkning af squash, men her var det i sammenhæng med den indianske dyrkningsmetode “De 3 Søstre”. Her indgår squash og græskar i en treenighed med majs og bønner. 🌱

Du kan finde indlægget her:

De 3 søstre: dyrkning af majs, squash, græskar og bønner.

Forspiring af squash D. 3 maj :

Jeg fyldte nogle potter næsten helt op med jord, fugtede jorden lidt med vand, lagde et frø på jorden, og dækkede den derefter til med Ca 0,5-1 cm jord. Derefter fugtede jeg jorden yderligere med en forstøver.

Nu skal de stå i vindueskarmen, jorden skal være fugtig, men ikke våd. 🌱

Når de spirer bliver dette indlæg opdateret 🌱

D 19 maj:

Nu er langt de fleste spiret. 🌱

De er dukket op med vidt forskellig hastighed. Nogle dukkede op igår, nogle for 10 dage siden.

D 8 juni – dag 39:

Udplantning:

I dag blev alle squash udplantet 🌱

Vejret er lunt og mildt mange dage frem.

De blev sat dybt til kimbladene, med Ca en meter imellem hinanden.

Og de fik alle en støttepind 🌱

Dyrkning af squash på friland?

Ja det kan sagtens lade sig gøre. Jeg sår nogle gange lidt ekstra squashfrø rundt omkring i udplantningsbedet når jeg udplanter de store planter, de kommer langsommere fra start, men til gengæld er planten faktisk ofte stærkere end de forspirede. Høsten er dog forsinket🌱

Dag 52:

På billederne nedenfor ser vi sommersquash – Serpente og Bush Baby. Serpente er en sommersquash som klatrer. Den får kæmpestore lange slangeagtige frugter. Her får den lov til at klatre op af min veranda. Den står i kapilærkasser udenfor. Bush Baby står nede i squash/græskar bedet. Det er en alm. grøn squash med lysegrønne striber. Begge har det godt.

Alle 17 udplantede squash og græskar klarede skærene i år. Der plejer at gå nogle til hvert år, kort efter udplantning pga vind og vejr. Men i år prøvede jeg at afhærde dem på en måde jeg orkede. Nemlig at lade dem stå i gennemtræk i drivhuset et par uger inden udplantning. Så blev de hærdede med sol og vind. Dét hjalp! Mest optimalt er det at sætte dem helt udenfor og slæbe dem ind igen til natten, men dét gider jeg simpelthen ikke.

Jeg såede 15 squash/græskar direkte på friland da jeg udplantede, og 5 er dukket op. Er spændt på om de når at give noget.

Dag 66: (8- juli)

Planterne vokser og vokser 🌱 og der er ved at forme sig frugter 🌱

Som det ses Så breder de sig mere og mere 🌱

Sidste år gik der 74 dage fra såning til høst, og den rekord vil jeg gerne slå 🌱

Jeg har gødet løbende med flydende gødning.

Dag 77: første høst!

Sorterne på billedet er Bianco De Sicilia og Bush Baby (den stribede) 🌱

Dag 98: (8 august)

Jeg har indtil videre høstet 50 sommersquash 🌱

Dag 184: (3 november)

Sidste høst:


Jeg har i alt høstet 154 sommersquash i år, jeg havde 8 planter 🌱


Lidt om sommersquash og vintersquash:

Forskellen på vinter og sommersquash:

Sommersquash høstes løbende og spises friske. De har som regel busket vækst.

De kan ikke lagres og gemmes til efterår og vinter. De kan dog holde sig fint i køleskabet i 5-7 dage i en lukket plastikpose. Du kan skære dem i passende stykker eller rive dem og derefter fryse dem (du behøver ikke blanchere dem)

De fylder Ca. 1 meter i diameter. De har store grønne blade der udspringer fra midten af planten. Fra midten vokser frugterne også ud.

Vintersquash er meget lig græskar i både udseende og vækst. De har som regel rankende vækst, det vil sige at de i første omgang ligner sommersquashplanten, men efter de er blevet udplantet, begynder de at lave laaaange fangarme i alle retninger, som kan blive 3-4 meter lange, alt efter sorten. På disse fangarme sidder frugterne. Altså kan en enkelt plante fylde voldsomt i køkkenhaven.

Frugterne kan lagres, altså gemmes til efterår/vinter.

Man kan godt spise vintersquash friske som sommersquash, men de bliver absolut bedst når de lagres. Helt unge vintersquash er normalt ret lig sommersquash i smagen hvis de spises friske.

Udplantning og Pasning:

De skal ikke udplantes før der er 10 grader om natten, da de er kuldefølsomme. De er dog endnu mere følsom overfor blæst, så vent med at udplante til du kan se at vejret er mildt nogle dage frem. Giv altid en støttepind ved udplantning. 🌱

Når de udplantes, så sæt dem dybt til kimbladene.

Nogle nipper de første knubber af når de dukker op på planten, men det har jeg intet godt fået ud af, så det gør jeg ikke.

Næring og beskæring:

De er meget grådige, og vil have meget næring. Det betaler sig absolut at være flittig med gødningen.

Jeg plejer at overhælde bedet med kompost, og udplanter direkte i det. Jeg bruger også guldvand (ja det er fortyndet tis – 1 del tis, til 9 dele vand Ca.)

Sidste år høstede jeg 39 butternut squash fra 3 planter!

Når squash begynder at lave frugter, sidder der for enden af frugten en blomst. Den skal helst tages af, når blomsten “slipper let” når du hiver i den. – grunden til at det er en god idé at tage blomsten af, er at blomsten rådner efter bestøvning, den råd kan smitte frugten og så kan de ende med at hele frugten rådner væk.

Det er også en god idé, at ligge en flise, hø eller andet under frugterne, da de ellers kan få det for fugtigt på jorden og rådne. Jeg gjorde det dog ikke sidste år, og det gik helt fint.

Jeg beskærer ikke mine vintersquash. Men jeg beskærer mine sommersquash (dem med busket vækst). Når planten er voksen og er begyndt at lave squash, er det en god idé at fjerne de store blade, der ligger nede på jorden. Det giver bedre luftcirkulation, begrænser svamp og meldug OG øger frugtsætningen.

Høst og opbevaring af squash:

Det er forskelligt hvor stor en høst du kan forvente dig.

Sommersquash høstes løbende og derfor giver de som regel en meget større høst.

Du kan forvente at der går 70-80 dage fra såning til første høst 🌱

Alt efter sorten og hvor god du er til at tilføje næring osv. kan du forvente 15-35 stk sommersquash pr. plante. 🌱

I forhold til vintersquash kan du forvente alt lige fra 2-10 stk pr. plante alt efter sort og hvor gavmild du er med næring. 🌱

Sommersquash høstes løbende og spises friske når de når den ønskede størrelse.

Dog holder de sig fint i en lukket pose i køleskabet i en 5-7 dage. 🌱

Vintersquash skal gerne ligge indtil frosten kommer, jo længere de kan blive i haven på en levende plante jo bedre. Der ligger de og lagres og tørres.

Lige inden frosten kommer høstes de og ligges i det varmeste rum i huset i 1-2 uger og tørres. Når stænglen er korkagtig (ala proppen på en flaske vin) så er den tørret nok til lagring og herefter kan de fleste græskar og vintersquash holde i flere måneder i et køligt rum. Nogle sorter holder bedre end andre.
Sidste år høstede jeg mine vintersquash d. 6 oktober, og de holdte sig super indtil februar. Derefter frossede jeg de resterende ned.

Jeg plejer at fryse dem ned i henholdsvis store og små stykker og i revet form, så er de lige til at tage op af fryseren og bruge i madlavningen.

De store stykker kan bruges til supper. De små stykker til gryderetter og de revede er fantastisk i boller, kage osv.

Hvilke sorter?

Vintersquash og Græskar:

Mine yndlingssorter:

Kamo Kamo:

Simpelthen så gavmild en sort. Desuden er frugterne super søde både indeni og udenpå, jeg bruger dem som pynt indtil de skal spises. De kan også spises som helt unge og bruges som sommersquash.

Ved fuld modning bliver skallen er ret hård. Efter høst opbevarer jeg dem i i mit køligste rum, som er omkring 15 grader. Her kan de holde sig 3-4 måneder.

Kernerne er nemme at befri fra frugtkødet, så de er lige til at smide i ovnen eller panden til ristning. 🌱

Butternut squash:

Jeg er stor butternut squash fan. Det er bare en klassiker i køkkenet.

En nem plante at have med at gøre.

De smager lækkert både som unge og som fuldt modne. Ved fuld modenhed bliver skallen rimelig hård, men den er stadig nem at skære igennem. Efter høst opbevarer jeg dem i i mit køligste rum, som er omkring 15 grader. Her kan de holde sig 3-4 måneder.

Blue Hubbard:

Jeg synes simpelthen at det er så smukt et græskar!

Skallen er voldsom hård og tyk. Efter høst opbevarer jeg dem i i mit køligste rum, som er omkring 15 grader. Her kan de holde sig Ca 4 måneder.

Sommersquash:

Polo:

Jeg elsker denne sjove smukke squash 🌱

Sorten er gavmild og meget fast og frisk i smagen. Smagsmæssigt er dét klart en favorit.

Gold Rush:

En almindelig gul squash som er rigtig gavmild og fin i salater og wokretter. Det er som regel en af de sorter i haven der giver bedst udbytte.

Bianco De Sicilia:

En meget flot sort. 🌱 Giver et voldsomt udbytte og selve planten er den sidste i haven der giver op. Selvom frugterne kunne komme til at vokse sig alt for store, så forbliver de stadig temmelig faste indeni.

Tromboncino:

Se denne sort er jeg forelsket i.

Jeg har den hver år, voksende op af min veranda. Sorten vil nemlig gerne klatre, så den binder jeg op ligesom en agurkplante🌱

Planten får lange snoede frugter der ligner fede slanger.

De bliver altid beundret ude i haven af gæsterne. Planten er smuk og gavmild.

Frugterne forbliver meget faste selvom de bliver store og de er derfor ideelle at grille eller stege.

Det sjove ved denne squash er at de hele sæsonen kan spises som sommersquash, men hvis man lader dem vokse sig kæmpestore og lader dem sidde på planten helt indtil frosten, så kan de lagres ligesom vintersquash. 🌱

Sorten har en tvilling der hedder Serpente. Frugterne har en lidt anden form, men er ellers samme princip 🌱 dog har jeg oplevet mere “pjat og bøvl” med Serpente, men det kan være tilfældigt.


🌱Alle mine indlæg omkring såning og forspiring, vil jævnligt blive opdateret hele vejen igennem plantens vækst, med tips og tricks, billeder og forklaring af hele processen fra frø til plante til høst.🌱

2 Comments

  1. Nanna

    Tak for super god guide! Det hjælper mig meget, at du dokumenterer trinene og kommer med alle dine gode tips ❤️

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *