Menu Luk

De 3 søstre: dyrkning af majs, squash, græskar og bønner.

Så blev det tid til at prøve at den gamle indianske dyrkningsmetode, De 3 Søstre.

Det betyder at der i dette indlæg laves guides om dyrkning af både bønner, squash, græskar og majs.

De 3 Søstre er på alle måder en smart metode:

Da grøntsagerne dyrkes i treenighed, sparer det plads i køkkenhaven og ikke nok med det, så hjælper disse afgrøder hinanden. Majs giver støtte til bønnestagerne, som vokser op af dem, bønner afgiver kvælstof til jorden, som planterne er vilde med. Græskar/squash/agurk breder sig meget og giver dermed bunddække som holder ukrudt væk og holder jorden fugtig.

Du skal sætte et stort stykke jord af til det her.

Idéen er kort fortalt (der kommer en mere udførlig plan senere) at lave høje forskudt rundt i en stor firkant af din køkkenhave. I nogle af højene plantes der majs og bønner, tæt op af hinanden da det jo er meningen at bønnestagerne skal klatre op af majsen. I de forskudte høje plantes der squash, græskar eller agurk.Majs sås først og efter 14 dage sås græskar, agurk, squash og bønner. – de skal ikke sås samtidigt, da de hver især har forskellige behov og vækstøgning.

Min firkant bliver omkring 4×6 meter.

Jeg har fundet en engelsk side på nettet, med Ca. Mål osv. Til planteplanen. Målene er lidt sjove fordi jeg har måttet oversætte til danske måleenheder. Men her er de mål jeg kommer til at gå så nogenlunde ud fra:

-Lav 3 rækker på 3,048meter-Hav 152 cm imellem hver række-I hver række laves der høje, fra midten af hver høj til den næste midte af en høj skal der være 152 cm afstand.-Toppene skal være 45.7cm brede med flade toppe– forskyd højene i tilstødene rækker– plant 4 majsplanter i hver høj, i en 15.2 cm firkant.

– når majs er 15 cm. Høje, plantes der bønner og squash/græskar.– plant 4 bønner i hver majs høj, de skal være 7.6cm fra majs planterne– lav squash høje i hver række imellem hver majshøj i samme størrelse som majshøj. 2 græskar planter pr. Høj. 10.1 cm imellem hver.

Når jeg selv planter ud og har overblikket, lægger jeg min egen planteplan her på bloggen. Jeg kommer nemlig ikke til at følge planen slavisk, da jeg er Kimmiemodsat. Jeg planter i øvrigt alle planterne ud samlet engang i slut maj /juni når vejret arter sig pænt 10 dage frem. (selvom man dog sjældent kan regne med vejrudsigten)

Jeg kommer til at så:

18 Majs

18 bønner

6 græskar (Hokkaido, Sweet mama, Jaune De Paris og Butternut squash)

8 squash (alm grøn squash ( Diamant F1), alm. gul squash (Gold Rush F1) , hvid ufo squash (Polo F1) sorte ufo squash (Gagat), Patty Pan squash (Sunburst), gule runde squash (Summer Holiday, stribede grønne squash (Bush baby)

Jeg vil måske prøve at udplante agurk og vandmelon i flokken, men er ikke helt sikker.

For at planen skal passe så nogenlunde så har jeg sået 13 majs igår, (d. 14 april) jeg venter med at så resten, da de ellers alle bliver klar til høst samtidig.

Græskar, squash og første halvdel bønner, sår jeg omkring d. 28 april og sidste halvdel af bønnerne sås omkring d. 12 maj.

Forspiring af majs:

Skal gerne sås i april – maj alt efter sorten.

Jeg fyldte nogle delte plantemælk kartoner op med jord. Fugtede jorden. Lagde en kerne/frø ned i hver potte på jorden.

Til slut dækkede jeg kernerne/frøene med Ca. 1cm. jord, som jeg klemte forsigtigt ned over frøet, så frøet får jordkontakt både under og over sig. Til sidst sprayede jeg jorden med en forstøver.

Nu står de i min sydvendte vindueskarm, sammen med agurker og meloner.

Majs Dag 4:

De første er allerede efter 4 dage begyndt at spire. 🌱

Majs Dag 12:

I dag (d. 28 april) blev der sået græskar, squash, sidste halvdel af majsene og første halvdel af stangbønnerne.

Forspiringen foregik på nøjagtig samme måde som majs (metoden kan ses længere oppe i indlægget)

Jeg har brugt store plastpotter til squash og græskar. De er nemlig store planter, og min erfaring er at de hurtigt kræver mere plads, og ikke bryder sig helt vildt meget om at blive pottet om. Derfor får de i år en stor potte fra start og så satser jeg på de vil blive i den, indtil de skal plantes ud på friland i Ca. juni.

Næste skridt bliver at så sidste hold bønner om 10-14 dage. (grunden til at jeg også deler bønner op i første og andet hold ligesom majs, er fordi at de skal vokse op af majsene. Majsene skal ikke sås samtidig, da jeg ellers ville få rigtig mange kolber på én gang, og det vil være unødvendigt, ergo bliver jeg også nødt til at dele bønner op i 2 hold.)

Græskar, bønner og squash: dag 7:

Bønner Dag 12:

Dag 16: første hold bønner, squash og græskar :

ALLE 18 såede græskar og squash er spirede og er i fuld gang, de vokser rigtig hurtigt! Nogle af dem har fået en støttepind.

Bønnerne er blevet mega høje allerede, så de har fået en støttepind at klatre opad. Jeg er spændt på hvordan udplantningen kommer til at foregå, når nu de er blevet så store. Vi må se hvornår vejret er varmt nok til at plante hele molevitten ud, det skal gerne være varmt og mildt. Helst minimum 10grader og ikke alt for blæsende i tiden efter udplantning.

🌱Tip til næste år:

Næste år venter jeg nogle uger med at så bønner. De vokser meget hurtigere end forventet, og er blevet kæmpe store med meget skrøbelige stager, så jeg tror det bliver tæt på umuligt at udplante dem uden de knækker. Jeg tænker at jeg prøver at udplante når vejret er til det, og så sår jeg en masse bønner direkte i jorden ved majsene. Bønnestagerne vokser så stærkt at det sagtens kan nås at så direkte.

Dette er bedet der skal bruges til de 3 søstre:

I dag (d. 2 juni) påbegyndte jeg udplantningsprocessen og udplantede 2 squash i indianerbedet. De trivedes ikke længere i deres potter, så de kom ud. Jeg er dog bekymret, da det skal blæse og regne meget de næste dage. Så de får støttepind og læhegn og så venter jeg med udplantning af alle de andre søsterplanter til efter fredag, hvor vejret skulle blive mildere.

Udplantning af søstrene:

D. 10 juni gjorde jeg indianerbedet færdigt.

I dag og flere dage frem skal det selvfølgelig være MEGET blæsende, og det er jeg meget træt af. De stakkels planter kan slet ikke holde til det. Så de er bundet op med støttepinde og snore. Så håber jeg det går. Jeg kunne ikke udsætte udplantningen mere, da planterne var blevet så enorme.Jeg såede ekstra bønner omkring de forspirede bønneplanter, da de var rigtig svære at udplante på grund af at de var blevet så lange og var filtret totalt ind i hinanden. Næste år tror jeg at jeg sår bønnerne direkte i jorden når jeg udplanter majs.

Majsene vil rigtig gerne knække i vinden, så de har også fået støttepinde.

Vi må se hvordan det ser ud om en uges tid. Det er altid blæsende i Thy, selv i en inde i en omsluttet villahave, så det er desværre en del af det at holde køkkenhave her.

Jeg har sået græskar og squash på store høje af ren kompost.

Jeg har hældt en hel trailerfuld kompost i indianerbedet. Da græskar og squash er meget sultne planter.

Bønner og majs har jeg sat i 4 firkanter imellem hinanden. Først 4 majs i en 40 cm bred firkant og så sat bønner tæt op af hver majs plante.

Jeg har valgt at sætte squash, majs og bønner rundt langs kanten af bedet og græskar og vintersquash inde i midten.

Det har jeg gjort fordi at græskar/vintersquash, først skal høstes til efteråret, mens sommersquash og bønner jo høstes løbende og når de står ude langs kanten kan jeg komme til dem uden at træde på de lange “arme” som græskarene vokser på. Desuden kan græskarene så bedre få lov til at fylde og lave det bunddække som de er hyret til, uden at de løber for langt ud på græsset.

Planterne er sat lidt på slump, dog med en meter imellem hinanden.

D. 17 juni:

Efter heftig blæst og derefter 30 grader med skarp sol, måtte både 2 squash og ALLE forspirede bønneplanter give op. Det er ærgeligt. Men heldigvis har jeg stadig 10 squash og 6 græskar. Jeg havde sået ekstra bønner omkring majs og de er ved at komme op nu. Jeg sår lidt ekstra bønner og squash her en af dagene, når jeg har overblikket over hvor mange der kommer op. 🌱

Kimmie tip:

Jeg har i øvrigt stukket bønner ned i alverdens kapilærkasser, tænkte at det kunne være hyggeligt med bønnestager der vokser op af tomater og agurkeplanter hist og pist.🌱

Indianerbedet d. 16 juli:

De begynder snart at fylde hele bedet. Det går stærkt i disse dage.

Squash dag 74:

Den første squash er høstet. Det er sorten Sun Gold der kom først 🌱

Græskar og squash dag 79:

Græskar er nu også begyndt at lave frugter. Her er det hokkaido og jaune de Paris 🌱

Majs dag 93:

Majs vokser derudaf. De bønner jeg såede samtidig med at jeg udplantede majs, snor sig så fint op af dem. 🌱

Dag 92 (squash) Polo (ufo squash) kunne nu høstes første gang 🌱

Indianerbedet d. 14 august: dag 108 (squash og græskar) dag 122 (majs)

Majs med bønner der slynger sig op af:

Begyndende majskolbe 🌽

Squash høst:

I år har jeg 7 forskellige slags squash. 2 forskellige slags i indianerbedet og resten andre steder i køkkenhaven. Jeg er stor squash fan 🥰

Foreløbige iagttagelser og konklusioner:

Næste år vil jeg ikke sætte squash og græskar på høje. Det dur simpelthen ikke. Jeg vil også være mere hys med at vente med at udplante til vejret er mildt. De kan simpelthen ikke tåle blæst. 🌱

Jeg vil desuden sætte majs dybere. 🌱

Jeg erfarede i øvrigt at en ompotning af squash og græskar kan blive nødvendigt hvis de bliver for ranglede i vindueskarmen. Pot dem om og sæt dem dybt til kimbladene.


Lidt om græskar og squash:

Pasning:

De er meget grådige, og vil have meget næring. Det betaler sig absolut at være flittig med gødningen. Sidste år høstede jeg 39 butternut squash fra 3 planter!

Når græskar/vintersquash begynder at lave frugter sidder der for enden af frugten en blomst. Den skal helst tages af, når blomsten “slipper let” når du hiver i den. – grunden til at det er en god idé at tage blomsten af, er at blomsten rådner efter bestøvning, den råd kan smitte frugten og så kan de ende med at hele frugten rådner væk.

Det er også en god idé, at ligge en flise, hø eller andet under frugterne, da de ellers kan få det for fugtigt på jorden og rådne.Jeg beskærer ikke mine græskar/vintersquash. Men jeg beskærer mine squash/courgetter (dem med busket vækst). Når planten er voksen og er begyndt at lave squash, er det en god idé at fjerne de store blade, der ligger nede på jorden. Det giver bedre luftcirkulation, begrænser svamp og meldug OG øger frugtsætningen.


🌱Alle mine indlæg omkring såning og forspiring, vil jævnligt blive opdateret hele vejen igennem plantens vækst, med tips og tricks, billeder og forklaring af hele processen fra frø til plante til høst. Så du kan følge processen her i dette indlæg. 🌱

Opdateres…

6 Comments

 1. Maiken

  Spændende at følge, jeg prøver mig også selv med de tre søstre princippet i år.
  Har du plantet dine forspirede majs ud endnu?

  • KimmieModsat

   Det er godt at høre Nej jeg planter det hele ud samlet slut maj/juni, alt efter vejret. Jeg tør ikke Plante dem ud før jeg kan se at det ikke bliver under 10 grader om natten⭐

   • Maiken

    De bønner…
    Jeg ventede nogle uger med at forspire bønner.. Desværre rådnede alle bønner i jorden, så jeg har stadig ikke nogen bønner. Men håber de kommer. Jeg er både i gang med forspiring og så har jeg plantet direkte på friland

    • KimmieModsat

     Ja, bønner kan være tricky, majs også. De skal ikke have det vådt i potten. Kun lidt fugtigt, ellers rådner de.
     Mine bønner er blevet ALT for store. Så det sidste hold bønner bliver sået direkte på friland når majs, squash og græskar sættes ud.

 2. Annette

  Sikke en flot og grundig beskrivelse. Det er andet år, jeg laver indianerbed. Jeg har ikke før her hos dig forstået, at squashene skal plantes på høje. Mine står i bunden af bedet. Jeg har ud over majsene også lange pilegrene i stativ, som bønnerne kan kravle på. Det bliver frodigt og ok.

  • KimmieModsat

   Tak skal du have, det er mit mål at gøre mine guides så grundige som muligt
   God idé med pilegrene! Det vil jeg måske også selv prøve. Tror jeg planter søstrene ud her i weekenden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *