Menu Luk

Dyrkning af auberginer

Jeg elsker at dyrke auberginer!

Men lad os være ærlige, de er lidt nogle divaer. Planten er rigtig smuk, men er følsom og besværlig og giver ikke det helt store udbytte.

Men jeg elsker dem alligevel, sådan er det jo med divaer.

Forspiring af auberginer:

Auberginer kræver en lang og lun vækstperiode, derfor skal de helst såes her i januar/februar indendøre. De skal først plantes ud i have eller drivhus i maj/juni alt efter dagtemperatur.

Jeg har fyldt 15 bio-planteposer næsten helt op med jord og sat dem i en tom vindrue plastbakke. Jeg har sprayet lidt vand på med en forstøver og lagt et auberginefrø ned i hver.

Til slut har jeg dækket frøene med Ca. 1cm. jord, som jeg har klemt forsigtigt ned over frøet, så frøet får jordkontakt både under og over sig, og sprayet med vand igen.

Nu står de i min sydvendte vindueskarm, sammen med chili og peberfrugt, lige over en radiator.

Pasning af aubergine inden udplantning:

Hvis de står for varmt eller har for lidt lys til rådighed, så kan planten blive ranglet.

Hvis planten bliver for ranglet under væksten, kan du ompotte den og sætte den dybere i næste potte.

Gød gerne en gang i ugen imens de stadig står i deres lille potte.

Hvornår:

Aubergine skal ikke plantes ud i drivhus før temperaturen ikke kommer under 10-12 grader, hvis de har det for koldt går væksten i stå, og kan være svære at få liv i igen. (som regel hedder det slut maj/juni) temperaturen vil altid være højere i dit drivhus, så du kan plante ud i drivhus noget før du kan udplante aubergine på friland. Ja aubergine kan vokse på friland. De skal en vokseplads med meget læ og fuld sol. Som regel skal de have noget støtte i form af en pind, hegn eller andet. 🌱

Gødning og vanding:

Aubergine vil gerne have meget næring. Så de skal gødes ret ofte. Jeg vil sige minimum 1 gang i ugen.

Planterne kan godt lide at tørre lidt ud mellem vandingerne, så hellere vande meget 1-2 gange i ugen end at gå og sjatvande dagligt. Men hold øje med planterne, hvis blade begynder at virke slappe så tørster de, eller er ved at drukne. De er nemme at redde hvis man bare holder lidt øje med dem.

Skadedyr:

Bladlus elsker aubergine, så et godt tip hvis du skal have aubergine i drivhuset er at du har dem i krukker (min. 9 liters krukker) da du så kan bære krukkerne udenfor og spule bladlus og deres æg af med vand. Bladlus kan ødelægge rigtig mange planter på meget kort tid, hvis ikke man holder dem nede. 🌱

Dag 8:

De første 5 aubergine frø er begyndt at titte frem.

Dag 13:

12 af de 15 frø er spirrede, 11 er oprejste.

Dag 20:

Nu bliver aubergineplanterne plantet om i hver deres potte.De er blevet lidt ranglede, sandsynligvis fordi de har haft det for varmt. Så de sættes dybt i potten, så kun bladene titter op.

Nu har jeg stillet dem lyst og køligere end før. 🌱 Nu skal de bare have vand dagligt og ellers passe sig selv. Forhåbentligt bliver det ikke nødvendig med endnu en ompotning.

Dag 41:

Dag 81:

I dag blev de alle pottet om, da deres avis potter var ved at forsvinde. Her kan de forhåbentlig forblive indtil de skal plantes ud på verandaen i juni. Jeg satte dem lidt dybt i deres potte. 🌱

Før ompotning:

Efter ompotning:

Dag 110-124:

Her blev auberginerne udplantet henholdsvis i beskyttet udestue i potter, og på veranda i kapilærkasser 🌱

Dag 148:

De er blevet temmelig store og trives både på verandaen og i udestuen.

Jeg døjer en lille smule med bladlus, men det er så lidt, at jeg ikke gør noget ved det, andet end at jeg skyller planterne engang imellem.

Der er kommet et par blomsterknubber på hver plante, som jeg har nippet af. De første 1-2 blomster nippes. Nogle nipper slet ikke, så jeg prøver begge dele i år.

Dag 160:

Dag 188:

Frugterne begynder at vise sig.

222:


Psst!

Her er en opskrift på stegte auberginer i olie, mums!!

Stegte auberginer i olie


🌱Alle mine indlæg omkring såning og forspiring, vil jævnligt blive opdateret hele vejen igennem plantens vækst, med tips og tricks, billeder og forklaring af hele processen fra frø til plante til høst. Du kan følge processen her i dette indlæg. 🌱

Opdateres…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *