Her vil jeg fortælle hvordan du kan få tusindvis af tomater og chili, ved hjælp af en tilfældig dagligvarebutik! Det her prøvede jeg første gang sidste år, og jeg var dybt imponeret over hvor nemt det var. Plus processen er det rene mindfullness!❤ what’s not to like?!
Du kan så dine tomater og chili fra februar-start maj. Du skal bruge din ynglingstomat eller chili fra en alm. dagligvarebutik. Chilien skal være alle andre farver end grøn. (En grøn chili er nemlig en umoden chili, og derfor er frøene indeni ikke færdigudviklede) du tager frøene ud af chilien, lægger dem til side. Derefter tager du din ynglingstomat og skærer i tynde skiver. Du behøver ikke mere end én skive da der kommer 10-15 planter ud af én skive tomat. Du lægger tomat skiven til side.
Du finder 2 potter/krukker. Fylder dem med jord fra en alm. plantesæk. Du vander jorden lidt. Derefter drysser du dine chilikerner jævnt ud over jorden i den ene potte. Dækker kernerne med jord, klapper lidt på jorden så kernerne får kontakt med jorden. Vandes igen. Sættes derefter i en vindueskarm, gerne sydvendt, men alle vindueskarme kan bruges, bare det er et opvarmet rum.
I den anden potte lægger du din tomatskive, dækker den med jord, klapper lidt på jorden og vander. Denne potte sætter du i vinduet med chili frøene. – Så står de der og hygger sig! Det eneste du skal gøre er, at sørge for at holde jorden fugtig og ikke våd. Brug gerne en forstøver. – Husk! At sætte mærkater på så du ved hvad der er chili og hvad der er tomat.
Efter 5-10 dage vil der komme små nuttede spirer op! Når spirerne er ca. 5 cm høje, skal de over i hver deres potte så de kan strække rødderne. Det er en nem operation. Stiklingerne er sejlivede. Det eneste du skal gøre er, med en spiseske grave dybt ned i potten og løfte jorden som rødderne sidder i. Det får du nemt en fornemmelse af. Derefter ryster du stille og roligt jorden af og du kan nu skille stiklingerne af med fingrene, ved at vikle deres rødder roligt ud af hinanden. Hver lille stikling med de fine små rødder, ligges forsigtigt på en tallerken eller andet. Hver lille stikling bliver til en flot tomat eller chili plante!
Derefter fylder du jord i mindre potter, laver et lille hul i jorden i hver potte, vander lidt, og derefter sættes stiklingen forsigtigt ned i hullet. Dæk til med jord omkring stiklingen, sæt dem gerne dybt, det er nærmest kun kimbladende der behøver at stikke op. (På den måde får du en stærkere plante), vand nænsomt. Dette gør du med alle stiklingerne. Nu skal du bare vente 12-14 uger. Så er de klar til at blive plantet ud i haven på et solrigt sted med læ, eller i drivhuset. Når de skal plantes ud, sættes de igen dybt. 4 grene over jorden, resten af grenene nibber du af, og sætter planten i jorden så der kun stikker en stamme med 4 grene på op. Det giver en stærkere plante med stærkere rodnet.
Begge planter kræver en del jord, en 10-15 l. Pr. Plante. Tomaterne kan blive op til 3 meter høje, og de kravler. Derfor skal de have støtte. I første omgang i form af en pind, derefter med en snor hængende fra loftet, som fæstnes ved bunden af stænglen, og derefter drejes planten omkring snoren som den vokser.
Du kan regne med at høste dine tomater fra juni-november (hvis mild vinter, og de står i drivhus, så december) de holder længst i drivhuset. Frilands tomater dør ved den første frost.
Chili bliver som regel 50-70 cm høj og behøver kun en pind at støtte sig op af, dem kan du høste i samme periode som tomater, ofte længere, fordi chili kan overvintre indendørs. Så hvis du tager dine chiliplanter ind, inden der kommer under 10 grader udenfor, så kan du have glæde af dem indendørs i længere tid. Når de begynder at visne, klipper du planten kraftigt ned, og lader den gå i hi et par måneder med sparsom vanding. Til foråret tager du den frem i lyset igen, og måske vil den lege med endnu et år.
Jeg synes det er fantastisk at man kan få 15 tomatplanter af én tomatskive. Naturen vil bare fremad! Det er også en process som børn ville elske at være med til.
Sidste år smed jeg kerner fra en halv gul chili, og 3 skiver cherrytomat i noget jord. Jeg endte med 15 chiliplanter og 79 tomatplanter. Jeg anede ikke at der kom så mange planter, så jeg måtte give planter til gud og hver mand.
Jeg endte med at have 40-50 tomatplanter, fordelt i krukker, kapilærkasser og rundt omkring på friland. Det var jo også helt åndsvagt. Men de skulle jo ikke gå til spilde.
Hvert år tager jeg frø fra spændende tomater købt i forskellige butikker osv.
Sådan tager du frø fra en tomat:
Skær tomaten i halve, pil derefter frøene ud og læg dem på et kaffefilter. Læg dem til tørre i vindueskarmen. Når de er helt tørre efter en uges tid, så kan de opbevares og sås de næste år. De kan også bruges direkte fra tomat til en potte med jord. 🌱 SÅ NEMT!
Fuldstændig det samme kan du gøre med både chili og peberfrugtfrø 🌱
Jeg elsker at prøve sjove sorter, og køber alverdens frøposer, og når jeg løber tør for frø, så sørger jeg for at tage frø fra de sidste frugter på sæsonen, så er de klar til næste år. På den måde er jeg selvforsynende med mange frø 🌱
Håber du har fået lyst til at prøve dette, det kan næsten ikke svare sig at lade være.
Her finder du min guide til dyrkning af tomater:
Dyrkning af tomater
Her finder du min guide til dyrkning af chili og peberfrugt:
Dyrkning af chili og peberfrugt
Pingback:Dyrkning af tomater – Kimmie Modsat
Pingback:Dyrkning af chili og peberfrugt med egne frø – Kimmie Modsat
Pingback:Dyrkning af peberfrugt – Kimmie Modsat