Menu Luk

Dyrkning af kartofler

Jeg vil starte med at sige: Frygt ej!

Kartofler er nemme og super gavmilde 🌱

Kartofler sås ikke, de lægges. Altså skal du bruge læggekartofler til formålet. – kartofler kan godt sås fra frø, men det er de færreste der begiver sig ud i det projekt.

Hvis du selv har kartofler til formålet, kan de lægges til forspiring i slutningen af februar /marts.

Man forspirer dem, så de lige får et forspring. Du kan sagtens lægge kartofler som ikke er forspirede, der går bare lidt længere tid før planterne dukker op af jorden.

Du kan købe færdige læggekartofler de fleste steder nu tildags. Flere dagligvarebutikker har dem, de står som regel sammen med køkkenhavefrøene. Jem og fix og lignende butikker har dem også.

Jeg ligger i år mine kartofler til forspiring i dag d. 28 februar.

Jeg ligger dem ud i haven i midten af april, når chancen for den hårde frost er væk.

Kartofler er taknemmelige planter, der faktisk kan gro hvor som helst og i hvilket som helst jord. Mange bruger faktisk kartoffelplanter, til at jordforbedre et stykke jord, som de ønsker at bruge til afgrøder. Planterne med deres knolde, braser simpelthen igennem den hårde jord og løsner jorden.

Jeg gøder ikke mine kartofler, jeg sørger dog for at jorden er rimelig løsnet, så rødderne får nemmere fat.

Hvis du gøder dine kartofler for meget risikerer du at de i stedet for at lave knolde, fokuserer på at lave store flotte grønne planter over jorden, og det kan man ikke bruge til noget. 🌱

Forspiring af kartofler:

D. 28 februar:

Det gøres så simpelt at du ligger dine kartofler i ét lag i en kasse af art, stiller dem lidt lyst og ikke for varmt. Jeg stiller dem i mit gæsteværelse, hvor der ikke er varme på.

Her skal de bare stå og hygge sig indtil april. Nogle gange kan man give dem et pift med en forstøver hvis man vil være ekstra god ved dem.

30 marts (dag 30):

Nu er der godt gang i spiringen af kartoflerne og hvis jeg holder planteplanen, så skal de lægges i haven d. 23 april.

23 april (Dag 54):

Kartoflerne er lagt 🌱

Læggekartoflerne er lagt i Ca 10-12 cm dybde, med Ca. 25-30 cm afstand imellem hver kartoffel og Ca. 40 cm afstand imellem hver række. 🌱

Jeg lægger altid kartofler dybt, for så behøver jeg ikke hyppe dem. (at hyppe kartofler betyder at du, når planterne titter op, dækker dem til med jord én eller flere gange i starten). På den måde kommer kartoflerne ikke til at ligge i jordoverfladen og blive grønne. (hvis de får sol, bliver de grønne og kan derfor blive giftige). Men jeg hypper som sagt aldrig, hvis der skulle ligge nogle kartofler og er blevet grønne i overfladen, jamen så bruger jeg dem bare som læggekartofler næste sæson 🌱

11 maj (dag 18 efter de er lagt i jorden):

Nu er de begyndt at titte frem 🌱

6 juni (dag 44)

Pasning og vinteropbevaring af kartofler:

Når først kartoflerne er lagt, så er de taknemmelige skabninger der passer sig selv. Hvis du lægger dem i april, så er de sandsynligvis klar til høst i juni/juli.

Jeg høster ikke dem alle på én gang, jeg lader dem ligge i jorden indtil frosten bliver hård, og bruger bare af dem løbende. Når frosten får fat, så høster jeg dem alle og opbevarer dem i ventilerende kasser eller sække i min uopvarmede garage. De skal opbevares mørkt, køligt og frostfrit. Hvis der kommer meget frost, så får de tæppe på.

Her holder de sig fint indtil i hvert fald marts/april.

I februar tager jeg de kartofler fra som er grønne eller evt allerede er begyndt at spire og ellers bare nogle af de pæneste i forrådet, dem tager jeg indenfor til forspiring, så de kan bruges som læggekartofler 🌱


Dette indlæg opdateres løbende med billeder og fifs, som processen med mine egne kartofler skrider frem🌱

Næste opdatering kommer når de titter op af jorden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *