Menu Luk

Dyrkning af agurk

Så er det tid til forspiring af agurker! 🥒

I år skal jeg prøve 3 forskellige slags:

Jungleagurk/ Gucamelon (en agurk som ligner en lille bitte vandmelon, den skulle være frisk og sjov i salater og til syltning)

– Hvid drueagurk – White Wonder (små søde, hvide agurker, der skulle klare sig rigtig godt på friland. Det er en gammel sort, helt tilbage fra 1800 tallet)

– En ganske almindelig agurk- Konsa. ( den skulle være mug resistent, hvilket er ret smart, da jeg virkelig døjede meget med mug sidst på sæsonen sidste år .)

Forspiring af agurk:

Skal gerne ske fra midten af april. Det er lidt forskelligt fra sort til sort. Men fra midt april er en god huskeregel. Du kan sagtens vente 2-3 uger, men jo før jo bedre. Meget tidligere end midt april skal man også passe på med. Planterne bliver hurtigt meget store, og det kan give problemer indendørs og ved udplantning. 🌱

Jeg fyldte nogle store plastpotter op med jord. Fugtede jorden. Lagde en kerne/frø ned i hver potte på jorden.

Til slut dækkede jeg frøene med Ca. 1cm. jord, som jeg klemte forsigtigt ned over frøet, så frøet får jordkontakt både under og over sig. Til sidst sprayede jeg jorden med en forstøver.

Nu står de i min sydvendte vindueskarm, sammen med meloner.

Jeg har brugt store plastpotter til både agurk og melon, (og til den tid også med squash og græskar). De er nemlig store planter, og min erfaring er at de hurtigt kræver mere plads, og ikke bryder sig helt vildt meget om at blive pottet om. Derfor får de i år en stor potte fra start og så satser jeg på de vil blive i den, indtil de skal plantes ud i drivhus i maj og på friland i juni.

Dag 7:

Den første Gucamelon (Jungleagurk) er spiret.

Dag 8:

Den første White Wonder er spiret.

Dag 8:

Almindelig agurk begynder at spire.

Dag 42:

Konsa og White Wonder

Dag 42 Gucamelon:

Heldigvis er det snart tid til at plante dem ud i udestuen og drivhuset (i dag er det d. 26 maj)

Dag 56: (29 maj)

I dag blev 3 alm. Grønne agurker udplantet i udestuen sammen med koriander og tagetes.

Dag 59: ( 1 juni)

I dag blev White Wonder agurk udplantet på verandaen, altså udendørs. Den står sammen med tomater og koriander i en kapilærkasse. De skal vokse vildt uden de store nibninger og beskæringer op af noget rionet. Håbet er at det giver en jungleeffekt på verandaen, og så kan jeg se hvordan udbyttet bliver med planter der ikke bliver nibbet for sideskud.

Dag 62 (Gucamelon/Jungleagurk)

I dag blev gucameloner udplantet i en kapilærkasse i udestuen sammen med koriander og tagetes. De er ekstremt tynde i stænglen. Men sådan skal de åbenbart være. Det var med tungen liiiige i munden at udplante dem, da stænglen er så skrøbelig.

Dag 84: alm. Grønne agurk

De er begyndt at vokse hurtigt og der begynder at komme små agurker på.

Dag 84: gucamelon

De vokser meget hurtigt. De er stadig meget spinkle. Der er begyndt at komme små frugter på. De er omkring 2 meter høje. 🌱

Dag 120: Gucamelon kan endelig høstes. 🌱

Dag 120: (13 august)

Almindelige grønne agurker er kæmpe store, men gider ikke rigtig lave agurker, det samme sker med de hvide agurker. Gucamelon har det til gengæld super, dog lidt bagud. 🌱

Jeg tror den kolde juli måned har sat planterne så langt tilbage i vækst, at de ikke helt kan komme igang igen. Det er ærgeligt, men jeg har ikke opgivet endnu 🌱 heldigvis går det godt med det meste andet i haven.


Sygdomme og skadedyr:

Spindemider:

Er frygtelige små væsner… Min erfaring med at stoppe angreb og forebygge er desværre begrænset. Det er ikke lykkedes mig at slippe af med dem endnu.

I år prøver jeg både tagetes, Koriander og basilikum forebyggende. Indtil videre er agurkerne sluppet for bæsterne. Men mine chiliplanter er mildt angrebet. Jeg prøver at overbruse planterne med vandslangen så ofte som muligt. Det skyller miderne væk, desuden bryder de sig ikke om fugt. Overbrusning med vand bliver mit primære våben i år. Sidste år prøvede jeg både Koriander, Rejnfan, bønner skummetmælk og insektsæbe UDEN virkning.

Spindemider er dog svære at forebygge da de er luftbårne væsner. De kan gå i de fleste planter, men hos mig gider de kun peberfrugt, chili og agurker.

Fugt/meldug på blade:

Det er svært at forebygge, det er ikke så kønt heller, men det er meget svært at undgå, specielt sidst på sæsonen hvor der er mere fugt i luften.

Sidste år havde jeg effekt af at sprøjte de angrebne blade med skummetmælk. Men da jeg lever plantebaseret er jeg egentlig ikke super begejstret for den løsning. Jeg vil prøve at undgå den metode i år og prøve eventuelt nye tiltag. Hvis jeg får en åbenbaring deler jeg den herinde på indlægget🌱

Knibning/beskæring af agurk:

Ja… Hmm.. Jeg er jo Kimmiemodsat. Jeg synes ikke rigtig de knibnings metoder jeg har afprøvet, på nogen vis giver mening… Sidste år fulgte jeg slavisk alle regler og fik elendigt udbytte. Så i år glemmer jeg alle regler og lader agurkerne have deres eget liv og se hvordan det går. 🌱

Opbinding af agurk:

Agurker er en kravlende plante, der bliver kæmpestor, derfor binder langt de fleste deres agurke planter op, så de vokser opad. Man kan købe knækdyre spiraler til formålet, som agurkerne kan vokse op af. Men jeg bruger bare hampesnor, der hænger ned fra loftet, som jeg vikler planten rundt om som den vokser. Et par gange i ugen går jeg lige ud og vikler planten en omgang rundt om snoren.

De kan ikke lide at have det vådt omkring stænglen.


🌱Alle mine indlæg omkring såning og forspiring, vil jævnligt blive opdateret hele vejen igennem plantens vækst, med tips og tricks, billeder og forklaring af hele processen fra frø til plante til høst. Så du kan følge processen her i dette indlæg. 🌱

Opdateres…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *