Menu Luk

Dyrkning af agurk

Så er det tid til forspiring af agurker!

Forspiring af agurk:

Skal gerne ske fra midten af april. Det er lidt forskelligt fra sort til sort. Men fra midt april er en god huskeregel. – Du kan sagtens vente 2-3 uger, men jo før jo bedre. Meget tidligere end midt april skal man også passe på med. Planterne bliver hurtigt meget store, og det kan give problemer indendørs og ved udplantning. 🌱

Jeg fyldte nogle store plastpotter op med jord. Fugtede jorden. Lagde en kerne/frø ned i hver potte på jorden.

Til slut dækkede jeg frøene med Ca. 1, 5 cm. jord, som jeg klemte forsigtigt ned over frøet, så frøet får jordkontakt både under og over sig. Til sidst sprayede jeg jorden med en forstøver.

Nu står de i min sydvendte vindueskarm, sammen med meloner.

Jeg har brugt store plastpotter til både agurk og melon, (og til den tid også med squash og græskar). De er nemlig store planter, og min erfaring er at de hurtigt kræver mere plads, og ikke bryder sig helt vildt meget om at blive pottet om. Derfor får de i år en stor potte fra start, så behøver de kun at blive ompottet en enkelt gang.

Dag 7:

Den første Gucamelon (Jungleagurk) er spiret.

Dag 8: Almindelig agurk begynder at spire.

Dag 42: Delikates:

Dag 42 Gucamelon:

Heldigvis er det snart tid til at plante dem ud i udestuen og drivhuset (i dag er det d. 26 maj)

Dag 56: (29 maj)

I dag blev 3 alm. Grønne agurker udplantet i udestuen.

Dag 62 (Gucamelon/Jungleagurk)

I dag blev gucameloner udplantet i en kapilærkasse i udestuen. De er ekstremt tynde i stænglen. Men sådan skal de være. Det var med tungen liiiige i munden at udplante dem, da stænglen er så skrøbelig.

Dag 84: alm. Grønne agurk

De er begyndt at vokse hurtigt og der begynder at komme små agurker på.

Dag 84: gucamelon

De vokser meget hurtigt. De er stadig meget spinkle. Der er begyndt at komme små frugter på. De er omkring 2 meter høje. 🌱

Dag 95:

Der høstes agurker:

Dag 120: Gucamelon kan endelig høstes. 🌱

6 september: Gucamelon:


Sygdomme og skadedyr:

Spindemider:

Er frygtelige små væsner… Min erfaring med at stoppe angreb og forebygge er desværre begrænset. Det er ikke lykkedes mig at slippe helt af med dem endnu.

Nogle år har jeg prøvet at sætte tagetes, koriander, bønner og rejnfan ved siden af, dog med dårligt resultat. Jeg har prøvet at sprøjte skummetmælk og insektsæbe på de angrebne planter, dog også med ringe effekt.

Det bedste resultat får jeg ved at overbruse planterne hver dag, med vandslangen. Det skyller miderne væk, desuden bryder de sig ikke om fugt. På den måde kan jeg holde angrebet nede.

Spindemider er svære at forebygge, da de er luftbårne væsner. De kan gå i de fleste planter, men hos mig gider de kun peberfrugt, auberginer, chili og agurker.

Fugt/meldug på blade:

Det er ikke særlig kønt og det er meget svært at undgå, specielt sidst på sæsonen hvor der er mere fugt i luften.

Sidste år havde jeg effekt af at sprøjte de angrebne blade med skummetmælk. Men da jeg lever plantebaseret er jeg egentlig ikke super begejstret for den løsning. Jeg vil prøve at undgå den metode i år og prøve eventuelt nye tiltag. Hvis jeg får en åbenbaring deler jeg den herinde på indlægget🌱

Knibning/beskæring af agurk:

Ja… Hmm.. Jeg er jo Kimmiemodsat. Jeg synes ikke rigtig de knibningsmetoder jeg har afprøvet, på nogen vis giver mening… Jeg lader dem have sit eget liv🌱

Jeg har haft 3 agurkplanter i år og har høstet 122 stk, så lidt må jeg da gøre rigtigt.

Opbinding af agurk:

Agurker er en kravlende plante, der bliver kæmpestor, derfor binder langt de fleste deres agurke planter op, så de vokser opad. Man kan købe knækdyre spiraler til formålet, som agurkerne kan vokse op af, men jeg bruger bare hampesnor, der hænger ned fra loftet, som jeg vikler planten rundt om som den vokser. – Et par gange i ugen går jeg lige ud og vikler planten en omgang rundt om snoren.

De kan ikke lide at have det vådt omkring stænglen.

Høst:

Udbytte? Tja det har jeg erfaret mig er meget forskelligt. Nogle år har høsten været elendig, grundet vejr og spindemider, andre år kan jeg slet ikke følge med. Sidste år høstede jeg 122 agurker fra 3 planter. Så der blev syltet derudaf 🌱

Opskrift finder du her:

Syltede agurker

God fornøjelse 🌱🌱🌱

2 Comments

  • KimmieModsat

   Hej du!
   Spændende, hvor køber du det henne?
   Jeg fik i øvrigt tilføjet lidt på “de 3 søstre” indlægget i forgårs

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *