Menu Luk

Fotografering som mindfullness

Jeg fandt for nogle år siden ud af at det at tage billeder, gav en ro i mit hoved.

Jeg har i mange år døjet med tankemylder, dårlig koncentration, negative tanker, flash backs, tvangstanker og angst. Jeg havde meget sjældent fred i sindet.

Jeg fik en ny mobil med et godt kamera, og fik en dag lyst til at gå ud i Thys vilde natur og afprøve den. Det blev jeg hurtigt bidt af.

I starten tog jeg billeder af det åbenlyse på min vej: blomster, visne blade og insekter… Men pludselig var det som om mit fokus havde rykket sig.

Jeg levede jo i en smuk verden!

Jeg lagde nu mærke til skyformationer, solnedgange, skygger, sollys, regn, regnbuer, refleksioner, træer og alt muligt andet. Jeg tog billeder så snart jeg kunne komme afsted med det.

Jeg havde været så trist og træt så længe, at mit fokus var et helt andet sted end på skønheden omkring mig.

Jeg var en af dem der ikke havde så høje tanker om instagram, men en dag gik jeg ind og kiggede. Det viste sig at det var meget normalt at have en side derinde hvor man lagde flotte naturfotos op. Derfor oprettede jeg en profil kun til mine fotos. Det var da lidt sjovt at kunne lægge sine nøje udvalgte billeder derind, så andre mennesker fra hele verden kunne se dem. Det var som om at min fotografering lige fik et ekstra formål.

At min profil hurtigt blev populær, var jo bare en bonus som jeg ikke havde forventet.

Jeg ved godt at fotografi ikke interesserer alle, men jeg vil opfordre dig til at prøve det som mindfullness. Er du stresset? Har du tankemylder? Kører de negative tanker i ring?

Tag din mobil eller et kamera med på tur. Det er nok bare at gå rundt i kvarteret. Hvis der er en park eller skov eller andet i nærheden kan du også smutte derhen.

Gå i roligt tempo derudaf…

Efter et par minutter kan du begynde for alvor at kigge dig omkring stil dig selv nogle af disse spørgsmål og svar på dem, bare inde i dit hoved:

 • Er solen fremme eller er det overskyet?
 • Er der blade på træerne eller er de nøgne?
 • Kan du høre Fuglekvidder, biler, mennesker?
 • Hvad dufter der af? Nyslået græs? Grill? Regn? Mad?
 • Blæser det?
 • Har det regnet for nyligt, er der regn på vejen og i græsset?
 • Er solen på vej til at gå ned eller står den højt på himlen?
 • Er der skygger rundt omkring fra træer og buske osv.?
 • Er der blomster el. svampe?
 • Er der vanddråber på blade og grene?
 • Hvilket underlag går du på? Græs? Fliser? Asfalt? Grus?
 • Kan du høre underlaget når du går?
 • Er der helt skyfrit, overskyet eller er der skyer hist og pist?
 • Hvis der er skyer hvilke former har de?
 • Hvis der er skyer og sol, kan du så se solens stråler igennem skyerne?

Indimellem kan du stoppe op, trække vejret dybt og langsomt ind gennem næsen, når du ikke kan trække mere luft ind, så hold vejret i 2 sek. og pust langsomt ud gennem munden, til du er helt tømt for luft. Gør dette 3 gange, eller flere hvis du har lyst.

Mit håb er at du nu er lidt mere bevidst om verden omkring dig.

Har du fået lyst til at tage et par billeder allerede? Hvis ikke så prøv nu. Hvad har du lyst til at tage et foto af? Prøv dig lidt frem.

Min yndlingsting at tage fotos af, er solnedgange. Det er noget af det smukkeste jeg kan opleve. Desuden har det at kigge på en solnedgang, terapeutiske egenskaber. Det virker simpelthen afstressende og afspændende at overvære det.

Jeg elsker også at tage billeder ca 15 min. inden solen går ned. På det tidspunkt står solen lavt på himlen og er begyndt at udstråle et varmt skær, der laver flotte skygger.

Andre ting jeg elsker er skyformationer, regndråber og frost på blade, blomster og spindelvæv. Reflektioner i vand, skove, søer, havet og steder med vid udsigt.

Hvis du vil have inspiration, kan du gå ind på min instagram og kigge. Der er billeder af meget forskelligt og måske får du ideer.

Når jeg koncentrerer mig om at fange lyset og skyggerne rigtigt og konstant er opmærksom på de smukke ting omkring mig, så er det der min hjernes fokus går hen. Så når jeg tager fotos, er min hjerne i fred for negative tanker og følelser.

Jeg elsker at fange naturens skønhed og at tage det perfekte billede.

Fotografi var det første frirum jeg fandt mig, og det var det der var startskuddet til mere selvværd, fordi jeg følte jeg kunne finde ud af noget igen.

Desuden gav det motion, frisk luft og formål til at komme ud af døren.

At kunne se skønheden i naturen igen bragte lidt lys i mit mørke sind. Det lyder meget poetisk, men det er sandheden.

Da jeg begyndte at tage billeder, fandt jeg helt i starten en firkløver uden at lede efter den.

Jeg kan huske at jeg helt kliché-agtigt tænkte at det måtte være et tegn. Jeg lagde billedet op på instagram og jeg indrammede firkløveret.

Det magiske er at det KUN er gået fremad siden. Firkløveret er i øvrigt stadig indrammet og det bliver den ved med…

Håber Jeg har inspireret dig til at gå en tur med dit kamera 💜

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *